Nero d’Avola „Bedda” Sicilia DOP – Bio

Nero d’Avola „Bedda” Sicilia DOP – Bio

28 maja 2024

Do pierwszej połowy XX wieku Nero D’Avola używane było wyłącznie jako wino na „domieszki”. Na przełomie ostatnich dziesięcioleci jednak, sycylijscy winiarze rozpoczęli produkcję tego wina „na poważnie”  mogąc pochwalić się z roku na rok coraz doskonalszymi wynikami. BEDDA, jest kwintesencją ich umiejętności. To wino charakteryzuje się rubinową czerwienią, aromatem jagód, wiśni i śliwek wraz z subtelnymi nutami balsamicznymi i przyjemną pikantnością. W ustach jest miękkie, aksamitne, otulające wręcz język, zapewniające elegancką i trwałą końcówkę.

« powrót

Syrah „Luaddu” Terre Siciliane IGP – Bio

Syrah „Luaddu” Terre Siciliane IGP – Bio

28 maja 2024

Soczyste, intensywnie czerwone wino o aromacie dojrzałych śliwek i wiśni. Na podniebieniu przyjemnie pikantne, z nienarzucającymi się taninami i soczystą końcówką przypominającą konfiturę z czerwonych owoców.

« powrót

Passerina „Harbine” Terre di Chieti IGP – Bio

Passerina „Harbine” Terre di Chieti IGP – Bio

28 maja 2024

Wyjątkowo ciekawe, białe wino, którego aromat składa się w dużym stopniu z nut kwiatowo owocowych z przenikającą subtelnie wonią czarnego bzu oraz grapefruita.  Świeże na podniebieniu, wraz ze świetnie zbalansowaną równowagą pomiędzy kwaskowością i soczystością będzie bardzo dobre w towarzystwie owoców morza, pieczonych ryb i białych mięs.

Następne zaskakujące wino z Lunarii!

« powrót

Zibibbo „Gentana” Terre Siciliane IGP – Bio

Zibibbo „Gentana” Terre Siciliane IGP – Bio

28 maja 2024

Zibibbo to znane na Sycylii, głównie pod arabskim określeniem Z’bìb wino, co oznacza po prostu „rodzynki”. GENTANA to wino pachnące morelą, akacją wraz z nutami miodu. Pełne w smaku, z przyjemną, subtelną słodyczą i długą końcówką. Idealne do dań rybnych , owoców morza i risotto ze szparagami.

« powrót

„Hoopa” IGT Veneto Frizzante Bio

„Hoopa” IGT Veneto Frizzante Bio

2 czerwca 2023

Harmonijne i lekko musujące wino o jasnym, słomkowo-żółtym kolorze z zielonymi refleksami. Łączy aromaty owoców tropikalnych i agrestu oraz kwiatów wisterii. Świetnie sprawdzi się w roli aperitifu i w połączeniu z wyrazistymi smakami dań azjatyckimi.

« powrót

„Hurrah” Rose IGT Veneto Frizzante – Bio

„Hurrah” Rose IGT Veneto Frizzante  – Bio

2 czerwca 2023

Musujące wino o intensywnym różowym kolorze. W nosie charakterystyczna nuta chrupiącego chleba szybko ustępuje aromatom czerwonych owoców – jak poziomka i granat, ale także cytrusów – różowego grejpfruta i pomarańczy. Harmonijne, przyjemne i łatwo pijalne wino.

« powrót

„Konti-Ki” Rosso IGT Veneto – Bio

„Konti-Ki” Rosso IGT Veneto  – Bio

2 czerwca 2023

Wino o barwie głębokiej czerwieni, które łączy intensywny, harmonijny i jednocześnie pikantny aromat z nutami czerwonych owoców. Ma mocny i zrównoważony smak.

« powrót

Pecorino Spumante „Ancestrale” Brut Nature – Bio

Pecorino Spumante „Ancestrale” Brut Nature – Bio

17 maja 2023

Delikatnie musujące wino o jasnym kolorze i zapachu owoców cytrusowych. Wyjątkowo świeży smak przechodzi w długi finisz o przyjemnej pikantności. Będzie znakomicie pasować do dań rybnych i owoców morza.

« powrót

Morelino di Scansano DOCG – Bio

Morelino di Scansano DOCG – Bio

12 października 2022

Wino o intensywnym rubinowym kolorze. Znakomita propozycja dla osób poszukujących mniejszej kwasowości i miękkich tanin. Wyczuwalny posmak wiśni, jagód i śliwek świetnie się komponuje z aromatami przypraw. Dobrze wypadnie w duecie z dojrzałymi serami,  czerwonymi mięsami oraz daniami pikantnymi.

« powrót

Dehesa de Luna Rosé – Bio

Dehesa de Luna Rosé – Bio

12 października 2022

Świeże i harmonijne wino o jasnoróżowo-łososiowym kolorze. W nosie uwodzi aromatami białych i czerwonych owoców oraz dzikich kwiatów. W smaku świeże, dość intensywne, o dobrej strukturze, a jednocześnie zachowuje wspaniałą lekkość. Sprawdza się jako towarzysz lekkich posiłków i rozmów z przyjaciółmi. Znika niezauważone, dlatego warto mieć zawsze pod ręką większy zapas.

« powrót