Bedda Nero D’Avola Sicilia DOP – Bio

Bedda Nero D’Avola Sicilia DOP – Bio

28 maja 2024

Do pierwszej połowy XX wieku Nero D’Avola używane było wyłącznie jako wino na „domieszki”. Na przełomie ostatnich dziesięcioleci jednak, sycylijscy winiarze rozpoczęli produkcję tego wina „na poważnie”  mogąc pochwalić się z roku na rok coraz doskonalszymi wynikami. BEDDA, jest kwintesencją ich umiejętności. To wino charakteryzuje się rubinową czerwienią, aromatem jagód, wiśni i śliwek wraz z subtelnymi nutami balsamicznymi i przyjemną pikantnością. W ustach jest miękkie, aksamitne, otulające wręcz język, zapewniające elegancką i trwałą końcówkę.

« powrót

Luaddu Syrah IGP Terre Siciliane – Bio

Luaddu Syrah IGP Terre Siciliane – Bio

28 maja 2024

Soczyste, intensywnie czerwone wino o aromacie dojrzałych śliwek i wiśni. Na podniebieniu przyjemnie pikantne, z nienarzucającymi się taninami i soczystą końcówką przypominającą konfiturę z czerwonych owoców.

« powrót

Harbine Passerina Terre di Chieti IGT – Bio

Harbine Passerina Terre di Chieti IGT – Bio

28 maja 2024

Wyjątkowo ciekawe, białe wino, którego aromat składa się w dużym stopniu z nut kwiatowo owocowych z przenikającą subtelnie wonią czarnego bzu oraz grapefruita.  Świeże na podniebieniu, wraz ze świetnie zbalansowaną równowagą pomiędzy kwaskowością i soczystością będzie bardzo dobre w towarzystwie owoców morza, pieczonych ryb i białych mięs.

Następne zaskakujące wino z Lunarii!

« powrót

Gentana Zibibbo Terre Siciliane IGP – Bio

Gentana Zibibbo Terre Siciliane IGP – Bio

28 maja 2024

Zibibbo to znane na Sycylii, głównie pod arabskim określeniem Z’bìb wino, co oznacza po prostu „rodzynki”. GENTANA to wino pachnące morelą, akacją wraz z nutami miodu. Pełne w smaku, z przyjemną, subtelną słodyczą i długą końcówką. Idealne do dań rybnych , owoców morza i risotto ze szparagami.

« powrót

Mbettata Grillo Sicilia DOP – Bio

Mbettata Grillo Sicilia DOP – Bio

28 maja 2024

Grillo to białe wino z południa Włoch o olbrzymim potencjale jakościowym. Najlepsze Grillo natomiast pochodzą z zachodniej Sycylii, tak jak winogrona używane do produkcji MBETTATA. Fermentacja zachodzi spontanicznie, bez dodatku drożdży, jedynie przy wykorzystaniu drożdży naturalnych. Nadaje to winu autentyczny profil aromatyczny ze wspaniałymi nutami owoców cytrusowych, dzikich kwiatów i kwiatu pomarańczy. Na podniebieniu dobrze zbudowane, z nutami korzennymi i kwiatowymi oraz delikatnym, mineralnym finiszem.

« powrót

Piwi Huakai IGT Veneto – Bio

Piwi Huakai IGT Veneto – Bio

2 czerwca 2023

Wino o jasnym kolorze, które łączy aromaty kwiatowe z delikatną nutą balsamiczną. W smaku ujmuje nutami jabłka, brzoskwini, dojrzałej moreli i wanilii. Świeże na podniebieniu, o dobrej kwasowości.

« powrót

Piwi Hoopa IGT Veneto – Bio

Piwi Hoopa IGT Veneto – Bio

2 czerwca 2023

Harmonijne i lekko musujące wino o jasnym, słomkowo-żółtym kolorze z zielonymi refleksami. Łączy aromaty owoców tropikalnych i agrestu oraz kwiatów wisterii. Świetnie sprawdzi się w roli aperitifu i w połączeniu z wyrazistymi smakami dań azjatyckimi.

« powrót

Piwi Konti-Ki IGT Veneto bez dodawanych siarczynów – Bio

Piwi Konti-Ki IGT Veneto bez dodawanych siarczynów – Bio

2 czerwca 2023

Wino o barwie głębokiej czerwieni, które łączy intensywny, harmonijny i jednocześnie pikantny aromat z nutami czerwonych owoców. Ma mocny i zrównoważony smak.

« powrót

Malvasia Spumante Ancestrale – Bio

Malvasia Spumante Ancestrale – Bio

22 maja 2023

Delikatnie musujące wino o jasnym kolorze i kwiatowo-owocowym zapachu. W smaku mineralne, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami cytrusowymi, znakomicie zachowuje równowagę między miękkością i wytrawnością. Doskonałe w duecie z łagodnymi i średniodojrzałymi serami.

« powrót

Pecorino Spumante Ancestrale – Bio

Pecorino Spumante Ancestrale – Bio

17 maja 2023

Delikatnie musujące wino o jasnym kolorze i zapachu owoców cytrusowych. Wyjątkowo świeży smak przechodzi w długi finisz o przyjemnej pikantności. Będzie znakomicie pasować do dań rybnych i owoców morza.

« powrót