Bedda Nero D’Avola Sicilia DOP – Bio

Bedda Nero D’Avola Sicilia DOP – Bio

28 maja 2024

Do pierwszej połowy XX wieku Nero D’Avola używane było wyłącznie jako wino na „domieszki”. Na przełomie ostatnich dziesięcioleci jednak, sycylijscy winiarze rozpoczęli produkcję tego wina „na poważnie”  mogąc pochwalić się z roku na rok coraz doskonalszymi wynikami. BEDDA, jest kwintesencją ich umiejętności. To wino charakteryzuje się rubinową czerwienią, aromatem jagód, wiśni i śliwek wraz z subtelnymi nutami balsamicznymi i przyjemną pikantnością. W ustach jest miękkie, aksamitne, otulające wręcz język, zapewniające elegancką i trwałą końcówkę.

« powrót

Luaddu Syrah IGP Terre Siciliane – Bio

Luaddu Syrah IGP Terre Siciliane – Bio

28 maja 2024

Soczyste, intensywnie czerwone wino o aromacie dojrzałych śliwek i wiśni. Na podniebieniu przyjemnie pikantne, z nienarzucającymi się taninami i soczystą końcówką przypominającą konfiturę z czerwonych owoców.

« powrót

Gentana Zibibbo Terre Siciliane IGP – Bio

Gentana Zibibbo Terre Siciliane IGP – Bio

28 maja 2024

Zibibbo to znane na Sycylii, głównie pod arabskim określeniem Z’bìb wino, co oznacza po prostu „rodzynki”. GENTANA to wino pachnące morelą, akacją wraz z nutami miodu. Pełne w smaku, z przyjemną, subtelną słodyczą i długą końcówką. Idealne do dań rybnych , owoców morza i risotto ze szparagami.

« powrót

Mbettata Grillo Sicilia DOP – Bio

Mbettata Grillo Sicilia DOP – Bio

28 maja 2024

Grillo to białe wino z południa Włoch o olbrzymim potencjale jakościowym. Najlepsze Grillo natomiast pochodzą z zachodniej Sycylii, tak jak winogrona używane do produkcji MBETTATA. Fermentacja zachodzi spontanicznie, bez dodatku drożdży, jedynie przy wykorzystaniu drożdży naturalnych. Nadaje to winu autentyczny profil aromatyczny ze wspaniałymi nutami owoców cytrusowych, dzikich kwiatów i kwiatu pomarańczy. Na podniebieniu dobrze zbudowane, z nutami korzennymi i kwiatowymi oraz delikatnym, mineralnym finiszem.

« powrót

Grillo Agramanta Luna Gaia Terre Sicilia IGT – Bio

Grillo Agramanta Luna Gaia Terre Sicilia IGT – Bio

29 marca 2020

Grillo to jeden z podstawowych sycylijskich szczepów. W wydaniu Luna Gaia i w jakości Demeter jest ono wyjątkowym winem bogatym w aromaty owoców cytrusowych, brzoskwini i ziół, z nutami egzotycznymi i kwiatowymi. Na podniebieniu świeże, rześkie i owocowo ekscytujące.

« powrót

Nerello Mascalese Terre Sicilia IGP – Bio

Nerello Mascalese Terre Sicilia IGP – Bio

29 marca 2020

Aromat Nerello Mascalese z Luna Gaia to fenomenalna kombinacja ciemnej czekolady i intensywnego aromatu wiśni. Mocne i gęste na podniebieniu, z nutami przypominającymi ciemne, dojrzałe owoce z przyjemną nutą cynamonu i drzewa cedrowego. Wyśmienite wino z endemicznego, sycylijskiego szczepu w jakości Demeter.

« powrót

Nero d`Avola Chiaramontesi Sicilia DOP – Bio

Nero d`Avola Chiaramontesi Sicilia DOP – Bio

29 marca 2020

W kieliszku wino  ma barwę rubinowej czerwieni. Nos intensywny z aromatami czarnej wiśni i pikantnymi nutami. Na podniebieniu czerwone owoce z domieszką pikantnych aromatów tworzą bardzo przyjemne połączenie, a subtelny aromat słodkich owoców dodatkowo zaokrągla to świetne wino.

« powrót

Nero d’Avola DOC Sicilia – Bio

Nero d’Avola DOC Sicilia – Bio

18 października 2019

Na skąpanym słońcem południu Włoch tradycyjne odmiany szczepów nadal dominują w kulturze winiarskiej. Nero d’Avola to jedna z najlepszych odmian winogron na Sycylii, gdzie jest ona również znana pod nazwą Calabrese. Jej właściwości nadają temu winu jego ciemny kolor i pikantność, a także posmak śliwek i dżemu owocowego.

« powrót